[fot. spanish-trails.com] |
W Hiszpanii na jeden bar przypada 129 osób co oznacza, że bary znajdują co kawałek! A od 2016 roku w Hiszpanii obchodzi się Dzień Tapas. Co roku 20 czerwca. Najpopularniejszymi tapas są:
- tortilla de patatas
- patatas bravas
- croquetas
- aceitunas
- embutidos
- torreznos
- paella
- ensaladilla rusa
- queso
- gambas al ajillo
- boquerones en vinagre
- frutos secos
- tortilla de camarones
- mejillones
- cazuela de carne guisada
Wersja I:
Miało to miejsce w XIII wieku kiedy to na tronie Hiszpanii zasiadał Alfons X Mądry, król Kastylii i Leónu. Pewnego dnia król zupełnie stracił apetyt przez co zaczął podupadać na zdrowiu. Jego medyk zalecił mu picie wina i częste spożywanie niewielkich porcji jedzenia. Ta oto recepta wpłynęła bardzo pozytywnie na zdrowie króla. Od tego momentu Alfons X wydał rozkaz, żeby do każdego kieliszka wina serwować małą przekąskę.
[fot. eatingveganwithme.com] |
II wersja:
Jest bliższa dzisiejszym czasom i odnosi się do króla Alfonsa XIII, czyli dziadka Juana Carlosa. Kiedy Alfons XIII składał oficjalną wizytę w prowincji Kadyks, i był potem w drodze powrotnej bardzo zmęczony, zatrzymał się w Ventorrillo del Chato i zamówił w przydrożnej knajpce kielich sherry. I akurat tak się złożyło, że w chwili kiedy mu serwowali zerwał się porywisty wiatr, i żeby uchronić trunek przed wpadnięciem czegoś do niego, karczmarz przykrył kielich plastrem szynki. Pomysł ten spodobał się królowi i tak oto powstały tapas.
Las tapas mogą przybierać nieco inną nazwę w zależności od prowincji Hiszpanii. Jednak w większości nazywane są po prostu las tapas lub los pinchos. W Nawarze i Aragonii nazywane są alifaras, zaś w Kraju Basków poteos.
Comentarios
Publicar un comentario