Las tapas

[fot. spanish-trails.com]


W Hiszpanii na jeden bar przypada 129 osób co oznacza, że bary znajdują co kawałek! A od 2016 roku w Hiszpanii obchodzi się Dzień Tapas. Co roku 20 czerwca. Najpopularniejszymi tapas są: 
  • tortilla de patatas
  • patatas bravas
  • croquetas
  • aceitunas
  • embutidos
  • torreznos
  • paella
  • ensaladilla rusa
  • queso
  • gambas al ajillo
  • boquerones en vinagre
  • frutos secos
  • tortilla de camarones
  • mejillones
  • cazuela de carne guisada
Jednak zastanawiające jest jak powstały tapas. Otóż są dwie wersje tej legendy (może jest ich o wiele więcej, lecz te dwie są najbardziej znaczące).

Wersja I:
Miało to miejsce w XIII wieku kiedy to na tronie Hiszpanii zasiadał Alfons X Mądry, król Kastylii i Leónu. Pewnego dnia król zupełnie stracił apetyt przez co zaczął podupadać na zdrowiu. Jego medyk zalecił mu picie wina i częste spożywanie niewielkich porcji jedzenia. Ta oto recepta wpłynęła bardzo pozytywnie na zdrowie króla. Od tego momentu Alfons X wydał rozkaz, żeby do każdego kieliszka wina serwować małą przekąskę. 

[fot. eatingveganwithme.com]


II wersja:
Jest bliższa dzisiejszym czasom i odnosi się do króla Alfonsa XIII, czyli dziadka Juana Carlosa. Kiedy Alfons XIII składał oficjalną wizytę w prowincji Kadyks, i był potem w drodze powrotnej bardzo zmęczony, zatrzymał się w Ventorrillo del Chato i zamówił w przydrożnej knajpce kielich sherry. I akurat tak się złożyło, że w chwili kiedy mu serwowali zerwał się porywisty wiatr, i żeby uchronić trunek przed wpadnięciem czegoś do niego, karczmarz przykrył kielich plastrem szynki. Pomysł ten spodobał się królowi i tak oto powstały tapas.

Las tapas mogą przybierać nieco inną nazwę w zależności od prowincji Hiszpanii. Jednak w większości nazywane są po prostu las tapas lub los pinchos. W Nawarze i Aragonii nazywane są alifaras, zaś w Kraju Basków poteos.



Comentarios