Mantecadas

[fot. Marcia]

Mantecadas pochodzą z Astorgii, która jest położona na północy Hiszpanii pomiędzy Ponferradą a León. Pierwszy raz upiekła je zakonnica z zakonu Espiritu Santo of Astroga w XIX w. W 1805 roku kilku cukierników upiekło i zaoferowało mantecadas w swoich cukierniach. W krótkim czasie zyskały uznanie mieszkańców i sławę. Kilka dziesiąt lat później ofiarowały je wszystkie ciastkarnie Astrogii, a niedługo potem rozpowszechniły się w całej Hiszpanii.

Przepis na nie jest prosty i składa się z podstawowych składników, więc jeśli zapragniemy je upiec, nie będzie potrzeby udania się do marketu, żeby dokupić jakiś składnik, bo najprawdopodobniej wszystkie znajdziemy w naszej kuchni. Przepis już wypróbowałam i wyszły mi przepyszne mantecadas!




Może teraz trochę o etymologii nazwy tych pysznych ciasteczek. Nazwa mantecadas pochodzi od słowa manteca, które odnosi się do smalcu (manteca de cerdo), który początkowo był używany zamiast masła (mantequilla). Sama nazwa mantequilla brzmi podobnie do tequili ;) 


[fot. Marcia]

Comentarios